Pilates – core

Pilates – centrering/core

Pilates är en träningsform som skapades i början av 1900-talet av Joseph Pilates. Han kallade själv träningsformen The Art of Contrology, vilket syftar på vikten av precision och koncentration som ett sätt att kontrollera musklerna. Pilates handlar mycket om tankekraft och kan vara väldigt fysiskt krävande om det görs på rätt sätt. Det är en träningsmetod som är träning inifrån  och den börjar med att centrera kroppen, stabilisera bäckenet och fokuserar på att skapa muskelbalans och förbättra hållningen vilket är viktiga faktorer för att skapa en god sits på hästryggen. Övningarna är konstruerade så att många muskelgrupper engageras samtidigt och kroppen arbetar som en integrerad enhet med styrka, rörlighet, balans och koordination.

Pilates bygger på sex principer:

  1. Andning
  2. Centrering
  3. Kontroll
  4. Koncentration
  5. Precision
  6. Flytande rörelser/flow

Alla principer ska vara med i alla övningar men jag gillar att fokusera extra på en eller två principer då det i början kan vara svårt att fokusera på flera saker samtidigt. Keep it simple! I den pilatesserie som jag visar i videon har jag valt att ha fokus på principen ”centrering” vilket betyder att det är fokus på att skapa kontakt med core muskulaturen. Rörelse kommer från centrum, inte genom centrum, med ryggraden i en korrekt hållning kan ben och armar röra sig utan överansträngning vilket är precis det vi vill uppnå på hästryggen!!

I den här videon har jag valt att använda en pilatesboll som redskap för att skapa mer utmaning för balansen vilket leder till att coremuskulaturen måste aktiveras för att skapa balans. Jag har byggt ihop tre pialtesövningar till en serie.

  1. Pike
  2. Modified Swan Dive
  3. The push up

I pilates används en annan andningsmetod jämfört med yogan. Här kan du tänka att du ska andas ut när övningen är som tyngst.

 

Lämna en kommentar